Новини

Нові вимоги від старих знайомих, або що чекати від банків

Кілька головних тез першого заступника Голови НБУ Катерини Рожкової у інтерв’ю виданню «Мінфін»:
🔶 Про підвищення порогу обов’язкового фінмоніторингу до 400 тис грн.
Це суттєво спрощує роботу банкам. Тепер вони менше передаватимуть інформації у Держфінмоніторинг, який був завалений повідомленнями про звичайні операції.
95% всіх клієнтів банків входять до низькоризикової групи. Не за всіма операціями понад 400 тис. грн потрібно вимагати довідку про доходи, як і не за всіма операціями, нижче цієї суми не потрібно вимагати. На фінансові операції потрібно дивитися по суті, а не по формі.
🔷 Про поповнення готівкою картки через термінал до 5 тис. грн.
По-перше, у ЄС всі перекази готівкою вимагають ідентифікації, незалежно від суми. Тобто, від 0.01 євроцентів. По-друге, 96% всіх операції в Україні із внесення готівки на картки через термінали – менше 5 тис. грн. По-третє, середній чек операції в терміналах – 832 грн. Зважаючи на рівень cashless-економіки в Україні та консультації з ринком досягли консенсусу. 5 тисяч грн – це той поріг, який буде безболісним для більшості клієнтів.
🔶Про віддалену ідентифікацію
Ми за те, щоб додаток «Дія» можна було використовувати для ідентифікації. Але ще потрібно провести технічну роботу. І не всі банківські клієнти мають оцифровані документи для використання цього сервісу. Для тих, хто використовує паспорти «книжечки», є BankID НБУ та інші механізми.
🔷Про відмови банків в обслуговуванні
Просто так банк нікого до сумнівних клієнтів не вносить. Якщо це сталося помилково, то зв’яжіться з банком і проясніть ситуацію. Якщо ж, наприклад, плануєте велику операцію, то попередьте обслуговуючий банк заздалегідь. До нас потрапляли такі скарги. Практично у всіх випадках проблема у втраті взаєморозуміння з банком.
🔶Про обмін інформацією про сумнівних клієнтів
Новий закон дає право банкам обмінюватися інформацією про тих клієнтів, яким відмовили в осблуговуванні. Така система розробляється на базі банківської асоціації. Це дозволить припинити міграцію «схемників» з банку до банку, а також боротися з тими, хто намагається обійти закон. Більшості громадян це не стосується.
🔷Чому потрібен був новий закон
Одне із завдань закону – це боротьба з тіньовою економікою і нелегальними доходами. Якби ми його не прийняли, країна могла б опинитися в «сірій» зоні. А це означало б, що до наших компаній та громадян за кордоном застосовувалися б дуже жорсткі вимоги. Це сильно ускладнило б і ведення бізнесу, і приватні операції, такі як оплата за навчання, лікування, покупок тощо.

9 коментарів

  1. Константин

    Спасибочки за достоверную информацию. Каждый хочет узнавать самые последние новости о том, что происходит в мире звезд, как они живут, что звезды делают, как одеваются, что едят и пьют, и само собой – как они расслабляются. Для этого читал здесь самые новые новости из мира шоу-бизнеса, в которых будет рассказано обо всем и обо всех звездах шоу-бизнеса, актеров кино, Instagram, Tik-Tok и других знаменитых звездах.

  2. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this write-up and also the rest of the site is extremely good.
    ——————————————–
    Дуже круто! Деякі надзвичайно слушні моменти! Я вдячний, що ви написали цю статтю, а також решта сайту надзвичайно хороша.

  3. This is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere.
    Short but very precise information… Many thanks for
    sharing this one. A must read article!

  4. I believe that is among the so much significant info for me.
    And i’m happy reading your article. But wanna statement on few common things, The site style is wonderful, the articles is truly great :
    D. Just right task, cheers
    ————————————–
    Я вважаю, що це одна з найважливіших для мене інформації.
    І я із задоволенням читаю вашу статтю. Але хочу заявити про кілька загальних речей, Стиль сайту чудовий, статті справді чудові :
    D. Якраз правильне завдання, ура

  5. Quality articles or reviews is the important to attract the viewers to pay
    a quick visit the web page, that’s what this web
    site is providing.
    ———————————–
    Якісні статті чи огляди важливі для залучення глядачів до оплати
    Швидкий перехід на веб-сторінку, ось що це за веб
    Сайт надає.

  6. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the web the easiest thing to be aware of.
    I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just don’t know about.

    You managed to hit the nail upon the top as well as defined
    out the whole thing without having side-effects , people could take a signal.
    Will likely be back to get more. Thanks
    ————————————–
    Безперечно вірте тому, що ви заявили. Ваша улюблена причина, здавалося, була в Інтернеті найпростішим, про що потрібно знати.
    Я кажу вам, я точно дратуюся, коли люди думають про хвилювання, про які вони просто не знають.

    Вам вдалося вдарити цвяхом об верхівку так само добре, як визначено
    Вийшовши з усього цього, не маючи побічних ефектів, люди могли б прийняти сигнал.
    Швидше за все, повернеться, щоб отримати більше. Дякую

  7. Im very happy to uncover this web site. I want to to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely appreciated every little bit of it and I have you book marked to check out new things on your website.
    =======================================>
    Я дуже радий розкрити цей веб-сайт. Я хочу подякувати вам за час, проведений завдяки цьому чудовому читанню !! Я, безумовно, оцінив кожну його частину, і у мене є ваша книга, позначена, щоб перевірити нові речі на вашому веб-сайті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.